‘Je moet je blijven uitspreken. Ideeën moeten botsen. Blijf leven.’

nausica wwtv BEELD 250124

Nederland staat er niet beter voor dan toen ze in 1982 naar hier kwam, zegt NAUSICAA MARBE. De Telegraaf-columniste ziet een bovenklasse die zich verheven voelt en er geen been in ziet om de rest van de bevolking de stem af te nemen. Ze ziet ‘de totalitaire verleiding’ van mensen die het wel hebben over democratie maar er niet veel van willen weten. Ze ziet de angst om alles fout te doen: de verkeerde mening te hebben, het verkeerde voedsel te eten, ontoereikend te zijn met duurzaamheid & diversiteit. Verwijzend naar haar Roemeense jeugd: ‘Bange mensen worden enge mensen’.

WWTV, podcast

Nausicaa praat in deze video en podcast van WWTV met SYP WYNIA over waar we heen gaan. Ze wordt heen en weer geschud tussen teleurstelling en optimisme. ‘Veertig jaar geleden was er op de universiteit nog heel goed discussie mogelijk’, zegt ze, ‘ook in linkse kringen’. ‘Er was ook geen moreel relativisme, zoals nu.’ Het was ook niet zo beklemmend als nu.

Betere tijden

Tegelijk hoopt Nausicaa Marbe op de terugkeer van betere tijden, naar toen er nog niet achter allerlei dwingerige minderheden aan werd gelopen die de lakens mogen uitdelen, van activisten tot islamisten: ‘Toen feiten er nog toe deden. Toen nog niet ongekozen bestuurders hoofddoeken toestonden bij politiepersoneel en politici beloften braken om door te kunnen gaan met de asielstroom.’

‘Je moet je blijven uitspreken,’ zegt ze. ‘Ideeën moeten botsen. We moeten blijven leven.’

WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/

Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Hartelijk dank!