Jenny Douwes: ‘Remkes moest boeren met een kluitje in het riet sturen’

Coen-JennyDouwes 19-11-22
Jenny Douwes op bezoek bij Wynia’s Week TV. (Beeld: Wynia’s Week)

JENNY DOUWES kreeg in november 2017 landelijke bekendheid als het gezicht van de ‘Blokkeerfriezen’, die met hun auto’s de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tegenhielden. Op weg naar Dokkum werd de activisten kort na het binnenrijden van Friesland ter hoogte van Joure het verder rijden onmogelijk gemaakt. De geplande demonstratie tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum ging daardoor niet door.

Er was onder het publiek veel sympathie voor de actie van de ‘Blokkeerfriezen’, maar de meeste media keurden de actie af, evenals burgemeester Marga Waanders van Dokkum en het Openbaar Ministerie. Jenny Douwes – die overigens niet bij de blokkade aanwezig was – kreeg in hoger beroep net als andere actievoerders een taakstraf van 90 uur.

Interview door Coen de Jong

Jenny Douwes wordt in deze aflevering van Wynia’s Week TV geïnterviewd door schrijver en publicist COEN DE JONG van wie op 25 november het nieuwe boek WOKELAND verschijnt. Dit boek gaat over ‘hoe een radicale voorhoede vat krijgt op de samenleving’ – en daarin spelen de leiders van KOZP een centrale rol. Wokeland is HIER te bestellen.

Het videogesprek van Coen de Jong  met Jenny Douwes is HIER te horen en te zien op Wynia’s Week TV en HIER als podcast.

Remkes moest de boeren sussen

Jenny Douwes is onderneemster. Ze is actief in de culturele vereniging Jongfryske Mienskip die ijvert voor de Friese taal en cultuur. In het interview met Coen de Jong vertelt Jenny over hoe ‘de regio’ de Haagse politiek ervaart, over gevoelens die leven rond het stikstofbeleid, het willen uitkopen van boeren en over het dalende vertrouwen in de Haagse politiek.

Johan Remkes zou het allemaal gaan oplossen voor het kabinet-Rutte, maar de onvrede en het protest blijven. Is ‘woke’ ook in Friesland doorgedrongen?

Wynia’s Week is er iedere week twee keer, 104 keer per jaar. Wynia’s Week heeft de formule van de toekomst: geen betaalmuur en vrij toegankelijk voor iedereen en vrijwillig gefinancierd door de donateurs: lezers, kijkers en luisteraars die onze artikelen, video’s en podcasts niet willen missen. Doet u mee? Hartelijk dank!