Mark Koster: ‘Zo kan het niet verder, met deze ravage op het Mediapark’

WWTV-Syp+MarkKoster 23-3-24

Bittere verwijten, grensoverschrijdend gedrag, stuitend ellebogenwerk en hypocrisie alom. Er gaat jaarlijks een miljard euro aan belastinggeld in de Publieke Omroep, maar de taferelen die de laatste paar jaar zichtbaar worden in Hilversum roepen de vraag op of dat geld nog wel goed besteed is.

SYP WYNIA praat voor WWTV met mediajournalist MARK KOSTER over wat zij ‘Ravage op het Mediapark’ noemen. Sinds de publieke omroep BNNVARA twee jaar geleden wantoestanden bij de commerciële omroepen zichtbaar maakte is het niet meer stilgevallen. Nu staat de publieke omroep zelf in het spotlicht. De jongste rel bestaat er uit dat Arnold Karskens van omroep Ongehoord Nederland (ON) zo’n beetje slaande ruzie kreeg met Frederieke Leeflang (foto), de hoogste baas van de NPO.

Van Nieuwkerk, Egbers, Maassen

Niet alleen presentatoren als Matthijs van Nieuwkerk (voorheen BNNVARA) en Tom Egbers (NOS) staan ter discussie, maar ook bazen van programma’s en omroepen. Bij de AVROTROS en Omroep WNL is er een bestuurscrisis, bij BNNVARA rommelt het, bij de NPO eveneens. En bij de VPRO moest presentator Theo Maassen weg. Is dat allemaal toeval?

Bijzonder is dat veel van de omroepen die nu problemen in eigen huis hebben, zich samen met de omroepkoepel NPO de afgelopen jaren alle moeite hebben gedaan om de nieuwe ‘populistische’ omroep ON van het Mediapark te weren. Die pogingen zijn tot dusver mislukt.

Slaande ruzie

Als het aan Mark Koster ligt is het honderd jaar oude, verzuilde omroepstelsel achterhaald. Hij ziet ook wel dat zoiets als de BBC in het Verenigd Koninkrijk ook niet alles is, maar het Hilversumse stelsel met verenigingen met ‘identiteiten’ is in ieder geval ziek, zoveel is wel duidelijk. Dat weten de omroepbazen zelf ook wel, zegt hij – al geven ze dat niet graag toe.

Deze WWTV-video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk HIER.

De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!