Rutte krijgt Kaag ook wel klein

Ew1LzsnXIAAZa-0
Sigrid Kaag staat de pers te woord, daags na de verkiezingen.

De video van Wynia’s Week komt deze keer van de Herengracht in Amsterdam, waar Theo Hiddema en Thierry Baudet kantoor houden, waar de PvdA kantoor hield toen de PvdA nog groot was en waar Hans van Mierlo van D66 meer dan veertig jaar woonde.

Hoe verder met D66?

Nu is er nog totale euforie bij de aanhang van Sigrid Kaag. Ze heeft ook iets ongelooflijks gedaan. D66 is namelijk de eerste partij die met Mark Rutte regeert en er beter van wordt. Maar blijft dat ook zo?

Mark Rutte was altijd al een halve D66’er en is in staat meer D66 te worden dan D66 om zo ook D66 aan zijn zegekar te binden. Die zegekar is al ruim gevuld. Iedereen die met Rutte regeerde of hem heeft gedoogd bleef tot dusver steevast leeggeplukt en berooid achter.

Rutte is een politieke kannibaal

Ga maar na: in 2012 verloren coalitiepartner CDA, gedoogpartner PVV en steunpartij GroenLinks gigantisch. In 2017 was coalitiepartner PvdA aan de beurt: nooit was de PvdA zo klein. In 2021 is de PvdA nog steeds niet hersteld. In 2021 verloor het CDA wéér na regeren met Rutte.

De VVD is zelf de Ruttepartij geworden en die partij reist door het kiezerslandschap zoals Rutte het uitkomt. Maar tot dusver wint de Ruttepartij altijd en wie met Rutte regeert moet op enig moment de vingers natellen. Vraag maar aan Geert Wilders, Maxime Verhagen, Jolande Sap, Diederik Samsom & Lodewijk Asscher & Lilianne Ploumen, Wopke Hoekstra en Jesse Klaver.

Klaver dicteerde het klimaatbeleid en verloor ook

Ja, ook Jesse Klaver – de grootste verliezer van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Klaver dicteerde zo’n beetje het klimaatbeleid van RutteDrie, met zijn megalomane pretenties (‘koploper’) en een Klimaatwet die tot 2050 alle kabinetten bindt. Maar Klaver verloor niettemin – en niet zo weinig. Je kunt dus ook klein worden door van Rutte je zin te krijgen. Dat is een van de scenario’s waar ze bij D66 rekening mee moeten houden.

Kijken!