‘Succesvolle AFD in Duitsland wordt niet milder, maar juist wilder’

volkesangst
(Beeld: omslag van maandblad Tichys Einblick)

Waarom krijgen we in Nederland zo weinig mee van de politieke situatie in Duitsland? Het is nota bene verreweg het grootste buurland, de belangrijkste handelspartner en het machtigste land van de EU. Het korte antwoord: ‘Voor de meeste media is het makkelijker om in 3 minuten de verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump te bespreken’.

COEN DE JONG praat in deze WYNIA’S WEEK TV met HANCO JÜRGENS over overeenkomsten en verschillen in de politieke toestand in Nederland en Duitsland.  Deze video is ook te beluisteren als podcast, zowel via Spotify als via Apple. Kijk HIER.

Boeren, warmtepompen

Net als Nederland kent ook Duitsland protesten van boeren met tractoren. Jürgens vertelt dat er ook onder politici en in de media groeiend verzet is tegen de verplichte warmtepomp en activistisch groen regeringsbeleid. De christendemocratische combinatie CDU-CSU van Friedrich Merz – nu in de oppositie – keert zich richting de verkiezingen voor het Europees parlement tegen het groene beleid van voorganger Angela Merkel en van de Duitse voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Bovendien doen de Alternative für Deutschland (AfD) het goed in de peilingen voor de komende deelstaatverkiezingen in het oosten van Duitsland. De AfD is zo extreem dat ook Geert Wilders – die in Nederland op de drempel van meeregeren staat – er bewust afstand van houdt. In Duitsland gaan stemmen op de AfD te verbieden, al kan dat juist contraproductief werken.

Oekraïne

Binnen de SPD van kanselier Olaf Scholz is veel discussie over de steun aan Oekraïne met onder andere Taurus-raketten die doelen in Rusland kunnen raken. Toch is de band van Duitsland met de Verenigde Staten sinds de Russische inval in Oekraïne sterker dan ooit.

En de Duitse economie doet het – ondanks de sterke stijging van de energieprijzen nu het goedkope gas uit Rusland niet meer komt – zo slecht nog niet. Berichten in vooral de Angelsaksische pers over het einde van de Duitse auto-industrie zijn voorbarig. Duitsland heeft volgens Jürgens genoeg ‘hidden champions’ en zal in staat zijn de economie weer op de rit te krijgen.

De artikelen, video’s en podcasts van Wynia’s Week zijn gratis beschikbaar – voor iedereen! Dat wordt mogelijk gemaakt door de donateurs. Doet u al mee? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!