‘Timmermans acteert of met Wilders de jaren dertig terug zijn’

WWTV 25-11-23
Na de verkiezingen: poster Wilders wordt weggehaald bij de Hofvijver in Den Haag. Foto Robin Utrecht, ANP

SYP WYNIA verbaast zich in dit videogesprek met PIM VAN GALEN over de emotionele uitspraken van Frans Timmermans, leider van GroenLinks/PvdA naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Geert Wilders van de PVV. Wynia vergelijkt die met de gretige reacties van politici op uitspraken van Pim Fortuyn, die in 2002 elementen uit de Grondwet ter discussie stelde. Politici van PvdA, GroenLinks en D66 haalden toen ook de Tweede Wereldoorlog (‘Anne Frank’) er bij.

Wynia constateert dat Timmermans zich nu lijkt te verzetten tegen de verkiezingsuitslag ‘en dat is pas iets om je zorgen over te maken’. Wynia heeft aan de uitlatingen van Wilders niet kunnen afleiden – zoals Timmermans suggereert – dat die onderscheid zou willen maken in Nederlanders, nu die zegt ‘De Nederlanders op één’ te willen zetten.

Wynia stelt dat te lang beleid dat gedragen wordt door een minderheid is gedicteerd aan een meerderheid. ‘Het ongenoegen daarover bouwt zich gaandeweg op. Het is toch niet zo raar dat in een democratie de meerderheid mag verlangen dat men zich minstens enigszins mag herkennen in het beleid?’

Wynia zegt dat Wilders nog wel voor een moeilijk dilemma kan komen te staan als hij straks premier – van een centrumrechts kabinet – zou kunnen worden. Dan verliest hij namelijk, hoewel partijleider, de controle over de Tweede Kamerfractie van de PVV. En dat zal voor een controlfreak als Wilders niet gemakkelijk zijn.

Deze video van WWTV is ook te beluisteren als podcast.

Wynia’s Week is onafhankelijk en ongebonden. Bijdragen van lezers, kijkers en luisteraars zijn daarom van vitaal belang. Wilt u Wynia’s Week ook ondersteunen met een eenmalige of een regelmatige bijdrage? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!