‘We hebben de dreiging van Rusland overschat’

wwtv
Christ Klep en Syp Wynia in WWTV (plus podcast).

‘Rusland blijkt niet de grote bedreiging die we vreesden,’ concludeert militair-historicus CHRIST KLEP in gesprek met SYP WYNIA in deze aflevering van Wynia’s Week TV #WWTV en podcast. Niet alleen wist Oekraïne al snel na het begin van de oorlog de verovering van de hoofdstad Kiev te voorkomen. In de nazomer bleek Oekraïne bovendien succesvol in het terugveroveren van aanzienlijke delen van Oost-Oekraïne.

‘Façadeleger’

Bij ons in het westen bestond het idee dat de Russische krijgsmacht in de Poetin-jaren een krachtige, moderne krijgsmacht was geworden. We hebben ons verkeken op de paar technische hoogstandjes die ze wel hebben, zoals hypersone lange afstandsraketten èn op het idee dat ze nu een beroepsleger hebben, zegt Klep.

Als geheel blijkt het Russische leger meer een afspiegeling van het corrupte land Rusland dan een modern, effectief leger, zegt Klep. Met rigide gezagsverhoudingen bovendien: ‘Niemand doet iets zonder opdracht of toestemming. Het lijkt wel een façadeleger.’

Klep verwacht ook niet dat Rusland zich snel herstelt van de klap. De Russische wapenindustrie bestaat uit staatsbedrijven en moet het nu ook zonder westerse elektronica stellen. Klep denk dat het wel 10, 15 jaar duurt voordat de Russische krijgsmacht hersteld is van de Oekraïne-oorlog.

‘Tovenaarsleerlingen’

Het debacle voor de Russen is natuurlijk ook het succes van de Oekraïners, die snelle leerlingen bleken in de omgang met westerse wapens. Klep noemt de Oekraïense krijgsmacht ‘tovenaarsleerlingen’: ze hebben inmiddels oorlogservaring en steken hun Britse, Duitse en Nederlandse instructeurs naar de kroon.

Ondertussen is Rusland weliswaar aangeslagen, maar nog wel een machtige kernmacht. Klep denkt overigens niet dat Poetin die gaat inzetten in Oekraïne, maar sluit niet uit dat hij een ‘tactisch kernwapen’ – nog altijd met het risico van 30 à 40.000 mensenlevens – inzet als behalve Oost-Oekraïne ook de Krim voor Rusland gevaar loopt.

‘Lessen trekken’

De Navo moet nu lessen trekken, zegt Klep. Een land als Nederland moet niet meer van alles een beetje aan wapensystemen hebben, maar zich specialiseren. Hij is erg kritisch op de nadruk op de dure straaljager JSF, die een groot deel van het defensiebudget opeet.

‘Rusland niet vernederen’

Wat voor ons in het Westen het beste is? Klep: ‘Zelensky en Oekraïne zijn ook een geváár voor ons, als ze al te succesvol zijn. Dat kan er toe leiden dat de situatie rond Oekraïne instabiel blijft. Natuurlijk moet Oekraïne winnen, maar Rusland moet niet te erg verliezen. Rusland is altijd al een verongelijkt land – vaak ten onrechte – maar moet niet onnodig vernederd en wraakzuchtig worden.

‘Tegen de zomer voorbij’

En wanneer het voorbij is, met de Oekraïne-oorlog? Klep: ‘Ik denk niet dat het grote geschiet dit jaar al voorbij is. Oekraïne heeft er trouwens ook belang bij om vanaf december enkele maanden op adem te komen. Maar als ze in maart/april de strijd kunnen hervatten is er kans dat de oorlog voor de zomer voorbij is.’

De video vindt u HIER

De podcast vindt u HIER

Wynia’s Week is er 104 keer per jaar, vaak ook met de video’s en de podcast van WWTV. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Hartelijk dank!