‘Wokeland’: hoe een kleine groep radicalen in korte tijd vat kreeg op Nederland

WWbanner

Sylvana Simons hoorde bij De Wereld Draait Door een verkeerd woord en Nederland was nooit meer hetzelfde. Een radicale Maagdenhuisbezetting zette Gloria Wekker op het paard bij de Amsterdamse universiteit.

De rechtbank strafte de Blokkeerfriezen om een voorbeeld te stellen, maar het Openbaar Ministerie was juist opvallend mild voor rapper Akwasi. Oud-omroepvoorzitter Shula Rijxman bezorgde bij wijze van afscheidscadeau de NPO een inclusieve toekomst. Wat was de rol van D66-minister Ingrid van Engelshoven? En hoe onveilig is humor?

Het snelle succes

Het is een kleine greep uit het nieuwe boek Wokeland, hoe een radicale voorhoede vat kreeg op de samenleving, het nieuwe boek van schrijver en publicist Coen de Jong. Coen de Jong beschrijft in Wokeland voor het eerst hoe aan ras en ‘gender’ ontleende Amerikaanse denkbeelden in hoog tempo vat kregen op Nederland.

In amper tien jaar tijd wisten kleine groepjes actievoerders de Nederlandse media, de vaderlandse geschiedenis, het subsidiebeleid, de taal en het nationale zelfbeeld naar hun hand te zetten. Nederland werd een Schuldig Daderland.

Keert de wal het schip?

De zelfbenoemde slachtoffers eisten met opmerkelijk succes op tal van terreinen bijstelling van de nationale identiteit. De Nederlandse autoriteiten bogen in opvallend hoog tempo mee onder de morele druk van activisten, zonder dat er een politiek debat aan te pas kwam. Maar zet de reeks overwinningen van de woke-beweging wel door – of keert de wal het schip?

Coen de Jong (1969) is schrijver en publicist. In 2021 verscheen van zijn hand het veelbesproken Dwingeland, Orwell in de polder, over de inperking van rechten en vrijheden onder invloed van digitalisering en pandemiebestrijding.

Nu bestellen!

‘Wokeland, hoe een radicale voorhoede vat kreeg op de samenleving’, verschijnt bij Uitgeverij Blauwburgwal in Amsterdam. Het boek omvat 240 pagina’s en kost 22,50.  ‘Wokeland’ verschijnt op 25 november en is dan overal te koop, maar het boek is nu al te bestellen in de winkel van Wynia’s Week. Bestel HIER

Media die aandacht willen besteden aan Wokeland of de auteur Coen de Jong willen spreken of uitnodigen kunnen mailen naar info@blauwburgwal.nl of bellen met Uitgeverij Blauwburgwal, 06-55181356.