Afscheid van het CDA

PaulVerburgt 22-10-22
Wopke Hoekstra Screenshot van YouTube. Bron: cda.nl

Een bom onder het kabinet, oordeelden de media. Staatsrechtelijk op het randje, vond de premier. Oncollegiaal, pruilde de verantwoordelijk minister. We wijken geen millimeter, verklaarde D66, bijgevallen door vaste vrienden GroenLinks en PvdA.

Wat was er gebeurd?

Een ‘fors’ interview

De totaal onzichtbare CDA-leider Wopke Hoekstra had te elfder ure besloten een signaal af te geven, een streep in het zand te trekken of hoe ze dat in Den Haag ook mogen noemen. Aan het AD had hij een ‘fors’ interview gegeven over de stikstofplannen van zijn eigen kabinet met als headline: het jaartal 2030 is voor het CDA niet heilig, het kan in bijzondere gevallen ook wel 2035 worden.

Wat hier nu zo fors aan is, was toen ook al moeilijk te zeggen. Maar goed, het is voor dit kabinet kennelijk belangrijker dat er rust is in eigen kring dan in eigen land. En dus was het heel erg, een bom.

Menigeen vergat de bom van Wopke

Even was Wopke een boerenheld, een dagje of zo, maar al snel zat hij weer in zijn hok. In de Kamer legde hij uit dat hij achter het kabinetsbeleid stond en tegelijkertijd – maar dat begrepen de geachte afgevaardigden natuurlijk wel – ook weer niet. In elk geval zou hij net als de rest van het kabinet wachten op het verslag van Johan Remkes, loodgieter in vaste dienst van deze wankele coalitie.

Al dan niet op verzoek van de premier haastte die zich niet waardoor menigeen de bom van Wopke vergat. En wat zal de bommenlegger blij zijn geweest toen Jesse Klaver – zich onbespied wanend – zei te hopen dat het kabinet het advies van Remkes snel zou omarmen voordat de boeren het lazen, want alles bleef bij het oude.

TINA

Het leverde de manipulatieve Klaver een publieke reprimande van Remkes op, maar helemaal ongelijk had de GL-leider niet. Er veranderen wel accenten, maar het stikstofbeleid staat verder onverkort overeind. Het verbaast dan ook niet dat het kabinet het advies van Remkes binnen de kortste keren overnam.

Hoekstra reist al weer lustig de wereld rond en laat de boeren over aan collega Van der Wal die geen andere tekst heeft dan TINA, there is no alternative. Zelf vindt ze dat heel krachtdadig en in de linkse ‘oppositie’ wordt ze erom gewaardeerd, maar het is van een ongekende geestelijke armoe die zich net als dat kaartje van d’r binnenkort tegen haar zal keren.

Die 500 groot-uitstoters zijn heus niet binnen een jaar onschadelijk gemaakt, zeker niet als de bewindsvrouw behalve boerenbedrijven ook andere industrieën wil aanpakken. We zien haar al aanbellen bij Tata en consorten.

Mede-executeur

Los daarvan, zo lang gedwongen bedrijfsbeëindiging boven de markt blijft hangen, zal het op het platteland blijven gisten.

LTO en andere niet-geradicaliseerde boerenclubs kunnen nog zo onder de indruk zijn van de donderpreek van Remkes richting het kabinet, woorden vervliegen en dan komt de realiteit weer in beeld.

Dat geldt ook voor de woorden van Hoekstra. Die zijn vervlogen en dus zal de achterban voor wie hij dat nummer in het AD opvoerde, hem binnenkort met de realiteit confronteren.

De poging van Hoekstra om zijn partij te redden is mislukt. Hij had moeten breken, voordat Remkes met zijn plannen kwam. Nu kan hij geen kant meer op. Hij wordt mede-executeur van menig boerenbedrijf.

Droomwereld

Bovendien zal allengs blijken dat Nederland met zijn jacht op stikstof een imaginair probleem wil oplossen, althans een onhaalbare droomwereld van ongerepte natuur najaagt. Als enige in Europa.

2030 … heilig of niet, het CDA zal die datum niet halen.

CDA, Christen-Democratisch Afscheid.

Wynia’s Week is er iedere week twee keer, 104 keer per jaar. U maakt als donateur deze onafhankelijke journalistiek mogelijk. Van harte welkom!