Beste vrienden: Berlusconi en Poetin

HEMELRIJK050322-Berlusconi en Poetin
Poetin en Berlusconi. De twee hielden contact toen Berlusconi al geen premier van Italië meer was

Nu Poetin zich heeft ontpopt tot de agressor waar velen hem altijd al voor hielden, kijken de Italianen terug op de al te warme relatie die de Italiaanse politiek in het verleden met de Russische president onderhield.

Met stip op 1 staat Berlusconi die zich als voormalig premier van Italië nog in 2015 door Poetin liet fêteren. Notabene op de kort tevoren door Rusland geannexeerde Krim. Ze werden samen rondgeleid door de eeuwenoude wijnkelder van de Massandra-wijngaard en daar wees Berlusconi op een fles en vroeg of ze die zouden mogen opentrekken. Dit bleek een van de vijf flessen Jerez de la Frontera uit 1775, die ten tijde van Catharina de Grote naar de Krim waren gebracht. Heel Oekraïne stond op zijn achterste benen vanwege de achteloosheid waarmee met dit Oekraïense, zo niet werelderfgoed werd omgesprongen.

In 2017 gaf Berlusconi zijn vriend een onschuldiger cadeau voor diens 65ste verjaardag. Het was een dekbedovertrek met daarop de levensgrote afbeelding van de twee mannen die elkaar hartelijk de hand schudden. Dit als reactie op een eerder geschenk van Poetin die Berlusconi het bed schonk dat de Italiaanse president volgens de aantijgingen in 2008 met een prostituee had gedeeld.

De vriendschap tussen Berlusconi en Poetin gaat al terug tot 2001, toen Poetin nog naar samenwerking met de EU streefde. De twee mannen brachten samen vakanties door in elkaars buitenhuizen op Sardinië en in Sotsji. Berlusconi heeft zijn vriend jarenlang door dik en dun verdedigd, ook nadat die de Krim annexeerde. En Poetin stond pal voor Berlusconi toen die in 2013 processen aan zijn broek kreeg wegens schandalen rond seksfeesten. Als Berlusconi homo was geweest, aldus Poetin, had er geen haan naar gekraaid.

In 2015 schreef Berlusconi een ingezonden brief aan de Italiaanse krant Corriere della Sera waarin hij waarschuwde dat het wegblijven van de Europese regeringsleiders uit Moskou bij de 70ste herdenking van de Tweede Wereldoorlog alle pogingen om Rusland na de Koude Oorlog bij het Westen te betrekken teniet deed.

Op de Italiaanse tv werd Poetins vriendschap met de nu 85-jarige Berlusconi de afgelopen dagen weer onder de loep genomen. In het programma Otto e mezzo gaf de journalist Sallusti zijn mening. Hij heeft in het verleden voor Berlusconi gewerkt. En die had hem eens uitgelegd wat de reden voor zijn vriendschap met Poetin was. Juist omdat ook Berlusconi het mogelijke gevaar van Poetin wel inzag, hield hij hem dichtbij zich. Net zoals hij dat gedaan had met Erdogan en zelfs met Kadhafi. Bismarcks Realpolitik, aldus de journalist.

Berlusconi als ‘bemiddelaar’?

Nu Poetin Oekraïne is binnengevallen pleit Berlusconi net als de andere centrumrechtse partijen in Italië voor voorzichtigheid en diplomatie. Escalatie en sancties zouden, zo vreest hij, tot nog veel hogere energieprijzen en een stijging van de inflatie leiden. Zijn partij, Forza Italia, zal zich ‘met al haar gezag en internationale relaties’ inzetten voor een vreedzame oplossing.

In 2002 wist Berlusconi Poetin en de Amerikaanse president, destijds George Bush jr, zover te krijgen dat ze voor het oog van de wereld elkaars hand schudden. Dat is verder nooit meer iemand gelukt.

‘Twee minuutjes met Poetin’

Berlusconi zelf schepte vroeger op dat hij tijdens de crisis in Georgië in 2008 een nodeloos bloedbad in Tbilisi had voorkomen door Poetin rechtstreeks te bellen, waarna de Russische tanks rechtsomkeert hadden gemaakt.

En dus vraagt vriend en vijand in Italië zich nu af of de wereld in de afgelopen weken Berlusconi niet in stelling had moeten brengen, de enige man die Poetin tutoyeert, de enige die hem misschien tot rede had kunnen brengen. ‘Volgens mij geen verkeerd idee, als Berlusconi even twee minuutjes met Poetin zou bellen’, tweette Filippo Sensi, parlementslid van de Partito Democratico en verklaard tegenstander van Berlusconi. Maar Berlusconi houdt zich stil en laat premier Draghi het Italiaanse standpunt bepalen.