Houtstookkampioen Purmerend houdt verkiezingen

SYP-Purmerend-201121-verkiezingen
De stadsverwarming van Purmerend draait grotendeels op houtstook en legt (foto) het warmtenet uit naar De Beemster. De twee gemeenten gaan fuseren en hebben volgende week vervroegde verkiezingen

Wynia’s Week heeft al jaren bijzondere belangstelling voor Purmerend. Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste heeft de gemeente Purmerend een groot gemeentelijk warmtenet, waar driekwart van de huizen op zijn aangesloten. Aanvankelijk draaiden de centrale kachels van Purmerend op aardgas, maar nu wil Purmerend als eerste gemeente van Nederland van het gas af.

Sindsdien draait de gemeentelijke verwarming van Purmerend op het stoken van hout, vaak ‘biomassa’ genoemd. Dat heet schoon en klimaatvriendelijk te zijn, maar is juist vies, slecht voor het klimaat en slecht voor de natuur. De gemeente Purmerend is de grootste houtstoker van Nederland.

En Purmerend gaat maar door met die biomassa en wil het gemeentelijke warmtenet bovendien uitbreiden naar wie nu nog gas heeft. Het net wordt ook uitgebreid naar de aangrenzende gemeente Beemster, waar Purmerend per 1 januari mee fuseert.

Ondertussen is de proeftuin ‘aardgasvrij’ die Purmerend wilde zijn – en waarvoor miljoenen subsidie uit Den Haag werd gehaald – een debacle aan het worden. Minister Ollongren, de minister van de aardgasvrije wijken, heeft zodoende ook een probleem met Purmerend, in het bijzonder met haar D66-partijgenoot Paul van Meekeren, die als verantwoordelijk wethouder halsstarrig de mislukkingen blijft verdedigen.

Ter gelegenheid van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van Purmerend en De Beemster (22, 23, 24 november) publiceert Wynia’s Week een combinatie van nieuwe en eerdere rapporten en artikelen over het turbulente energiebeleid van Purmerend, dat een koploper is van het hele Nederlandse klimaatbeleid.

Hier eerdere artikelen op Wynia’s Week over (vooral) Purmerend:

Hoe het klimaatbeleid strandt in Purmerend.

Michael Moore moet naar Purmerend.

Ook Purmerend wil klimaatkampioen worden.

Stadsverwarming op biostook draait op subsidie.

Rapport over het energiebeleid van Purmerend [pdf]

Rapport over biomassa [pdf]

Steunt u de onafhankelijke berichtgeving van Wynia’s Week ook in 2022? Doneren kan HIER