Nieuw leiderschap is alleen voor gevorderde vrouwen!

SujetShams 9-4-22
Sigrid Kaag

Ik zag graag vrouwen aan de top. En ik hoopte dat ze die top zouden halen omdat ze het konden en wilden. En als ik dacht aan vrouwen aan de top dan dacht ik aan Sigrid Kaag. Dat was toch zo’n vrouw? Die graag wilde en kon?

Ze zou als voorbeeld dienen voor veel vrouwen die de kans niet altijd kregen, ook voor mij dus. Bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar werd ons door Kaag ‘nieuw leiderschap’ beloofd. We kregen gestaag te zien wat dat inhield.

De belofte leek even ingeleverd te worden. Ze wilde een ministerpost eind 2021 nadat de langste Nederlandse kabinetsformatie ooit achter de rug was. Maar Kaag herpakte zich, en zei algauw dat ze diezelfde belofte zou waarmaken in haar nieuwe functie als minister van Financiën. Nieuw leiderschap dus.

Happy Ramadan

Nog veel belangrijker: we hadden de eerste vrouwelijke minister van Financiën. Dat werd van de daken geschreeuwd en het leek wel alsof Kaag bij alle talkshowtafels tegelijk te gast was.

Ze had ambitieuze plannen want Nederland stond voor grote investeringen, zei ze. En de ene bijzondere tweet volgde op de andere. ‘Abortus, een sterker Europa’ en afgelopen week ‘een happy ramadan toegewenst aan alle moslim- broeders en zusters’.

En ik? Ik begon me steeds meer af te vragen wat nieuw leiderschap inhield. Was het ook voor mij, dat nieuwe leiderschap? Want ik zat toch echt met andere dingen aan mijn hoofd. De stijgende benzineprijzen. Of ik de temperatuur thuis wel hoog genoeg kon zetten zonder verrast te worden door de rekening aan het einde van het jaar, de stijgende inflatie.

Niets over inflatie

Maar ik begin een beetje ongemakkelijk te worden van onze minister van Financiën. We staan voor grote uitdagingen in onze samenleving, maar als ik het ‘nieuwe leiderschap’ goed begrijp mag ik al blij zijn dat we voor het eerst een vrouw hebben die deze ministerpost bekleedt.

Het is niets nieuws dat Kaag woke is en elitair. In zekere mate hoeft dat niet af te doen aan haar kwaliteiten. Het wordt nu alleen duidelijker dat die agenda door je strot wordt geduwd, zonder schaamte. Zelfs op momenten van nood gaat die agenda voor. Zonder een beetje te doen alsof andere zaken misschien wel belangrijker zijn.

Zaken die ons dagelijkse leven raken. Als we een weekend met de auto naar onze ouders willen in een andere stad. Als we in maart en april nog steeds winterweer hebben en de verwarming hoger willen zetten. Waarom gaat het niet daarover op haar tijdlijn?

Waar is Kaag als het over Financiën gaat?

Pieter Omtzigt stelde laatst terecht deze vraag via Twitter: ‘In de tijdlijn van de minister van Financiën @sigridkaag gaat het over Oekraïne, verkiezingen, abortus en meer. Maar niets over inflatie en koopkracht. Dat zijn megaproblemen. De grondwet en het regeerakkoord praten over bestaanszekerheid. Die is in groot gevaar voor velen.’

Sigrid Kaag blijkt niet alleen een vrouw die graag wil en kan, ze is ook een vrouw die zich geen zorgen hoeft te maken over basisbehoeftes. Nee, zij kan zich over grotere idealistische zaken bekommeren.

Ik weet nu wat nieuw leiderschap betekent. Het betekent dat je zonder economische achtergrond een ministerpost kan bekleden. Dat je het voortdurend kunt hebben over zaken die niet tot je post behoren, maar die jij al veel langer op je agenda hebt staan en prioriteit geeft. Nieuw leiderschap is voor gevorderde vrouwen!

Sujet Shams is publiciste. Ze schrijft van tijd tot tijd voor Wynia’s Week over haar leven en wat haar opvalt. Wynia’s Week wordt gedragen door de donateurs. Doet u mee? Doneren kan HIER. Hartelijk dank!