We leven in Twijfeltijd

Bakas
2024: Het Jaar van de Draak (volgens de Chinezen). Foto: Wikipedia.

Het is december en dan doet trendwatcher Adjiedj Bakas in Wynia’s Week altijd prikkelende voorspellingen over wat ons in het nieuwe jaar te wachten staat. Deze keer: het jaar van de twijfel, de machtswisseling in Den Haag, ouderen werken door, slecht nieuws voor Oekraïne en rust rond Taiwan.

2024 is volgens de Chinezen het Jaar van de Draak. Drakenjaren zijn jaren waarin mannelijke energie domineert. Kleuren in mode en interieur worden: blauw, goud, zilvergrijs en wit. Een oud Chinees gezegde luidt: ‘Wie een draak wil worden, moet veel kleine slangen eten’. We moeten in 2024 dus veel kleine irritaties, hindernissen en ander ongemak weg gaan eten.

We twijfelen overal aan: aan media, leiders, instituties. Tussen mainstream en wappie ligt een groot grijs terrein. Dat grijze gebied gaan we in 2024 verder exploreren. De inflatie blijft rond de 10 procent en De Grote Verarming van de arbeiders- en middenklasse zet door, waardoor mensen gaan bijklussen: slashen van banen of hosselen heet dat. De Nederlandse stroomprijs is de hoogste van Europa omdat de energiebelastingen van huishoudens de afgelopen tijd verdubbeld zijn. Belastingverlaging wordt hard nodig, anders loopt het land vast.

De ont-pensionering rukt op

De babyboomers gaan ook in 2024 massaal met pensioen. We krijgen dus nog meer personele wisselingen dan nu. Maar ook de ont-pensionering rukt op: in de Verenigde Staten en Duitsland keren pensionado’s alweer als zzp-ers terug op de arbeidsmarkt, met hun pensioen als basisinkomen. Dat gaan we ook in ons land zien: een soort Johan Derksen-isering van de arbeidsmarkt. Door deze trend hebben we minder behoefte aan een grote pensioenspaarpot.

Senioren gaan over op de aflossingsvrije hypotheek en verhuren een kamer aan een student: verkamering. Ze verhuizen ook minder snel naar een seniorenwoning.  Doordat senioren weer gaan werken, hebben ze minder pensioenreserves nodig. Nu werkt iedere Nederlander een dag per week voor zijn pensioen. Maar het pensioensparen kan een stuk minder worden en het portable pensioen komt eraan: ook te gebruiken voor een sabattical, wereldreis of omscholing.

In 2024 gaat 40 procent van de wereldbevolking naar de stembus. De peilingen voorspellen dat overal de zogenaamde ‘populisten’ winnen. Deze trend begon zich al in oktober 2022 af te tekenen, toen in zowel Zweden als Italië een centrumrechts kabinet aan de macht kwam. Mocht de huidige formatie in Den Haag stranden en uitlopen op nieuwe verkiezingen, dan wint de PVV met overmacht. Die partij kan dan straks in zijn eentje een kabinet vormen.

Headhunters zoeken dan uit het bedrijfsleven vakministers aan. Precies zoals Pim Fortuyn, die McKinsey op pad stuurde. Met succes. De toenmalige McKinsey-topman vertelde mij dat iedereen die hij polste, direct ja zei. Dan wordt NSC gereduceerd tot één zetel en de VVD tot vijf, net als het CDA.

De drie politieke hoofdstromen die ontstonden in de negentiende eeuw -christendemocratie, sociaaldemocratie en liberalisme – hebben al hun doelen gerealiseerd. ‘Ze kunnen zichzelf daarom nu het beste opheffen’, zei de vorige Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ooit. ‘We kunnen beter overstappen op de smartphone-democratie. Dat is oneindig veel democratischer.‘

Het nieuwe kabinet gaat fors bezuinigen en gaat veel overheidstaken terugduwen naar burgers en gemeenten. Dat gaan woningcorporaties merken.

Hybride werken wordt een recht

Het recht op hybride werken wordt straks wettelijk vastgelegd en leiders leren output-gericht managen. We gaan werk en privéleven recombineren. De zorg deprofessionaliseert. Langdurige zorg wordt teruggeduwd naar de samenleving. De doe-het-zelf-euthanasie naar Zwitsers model rukt op. Senioren nemen hun lot meer en meer in eigen hand.

Sommige trends zijn eeuwig. Bijvoorbeeld: mannen houden van oorlog, vrouwen houden van soldaten. Zon en Aarde staan nu erg dicht bij elkaar en de planeet Jupiter staat in oorlogsstand. Al deze magnetische velden werken op elkaar in, waardoor we een kort lontje krijgen. Zon en Aarde stonden in dezelfde positie ten opzichte van elkaar in de jaren zestig, die ook onrustig waren.  Toen hadden we de opstanden van de babyboomers en de Vietnamoorlog. In de jaren dertig stonden de planeten in hetzelfde patroon. Toen was het ook hommeles. 

Nu krijgen we de opstand van generatie Z, geboren na 1995: de Zbellie. GenZ denkt in veel opzichten anders dan vorige generaties. Ze keren zich af van kapitalisme en liberalisme en ook van veel instituties. In Hollywood constateren  filmmakers dat GenZ minder bloot en seks wil zien en meer platonische liefde. Een vorm van  deseksualisering dus.

Ondertussen krijgen we een steeds beter beeld van Generatie Alfa, geboren vanaf 2016, de kinderen van de millenials en ook van de oudsten uit GenZ. Deze generatie is de verpersoonlijking van de globalisering, is en denkt internationaal en multicultureel, is zeer digitaal maar wil ook weer buiten spelen. Net als vroeger.

Er komen steeds meer gemengde vriendschappen en liefdes en er worden steeds meer mixed kids geboren: een voordeel van de multiculturele samenleving is immers dat je op sekstoerisme in eigen land kunt. Nederland is nu nog een westers land, maar door deze vermenging worden we meer geraakt door the Global South. Zij zijn ‘wij’ geworden. We leren leven met meer identiteiten en loyaliteiten tegelijk. De portable identiteit wordt het nieuwe normaal. In mode en interieurs ziet we steeds meer multi-etnische elementen. De witte economie drijft steeds meer op het stootkussen van de multiculti-economie.

Iedere oorlog eindigt aan de onderhandelingstafel

De mensen zijn oorlogsmoe. In Europa, maar ook in Amerika, vermindert het draagvlak voor de Oekraïne-oorlog. Die oorlog, de daaraan gerelateerde vernietiging van de Northstream-gasleidingen en de desastreuze Europese energie- en klimaatpolitiek leiden tot de de-industrialisering van Europa. Industriële giganten verplaatsen hun fabrieken naar buiten Europa. De mkb-bedrijven die hun toeleveranciers zijn, verliezen business. Voor politiek, bedrijfsleven en vakbonden wordt het keren van deze trend van de-industrialisering een groot thema in 2024.

Donald Trump wordt weer president. Iedere oorlog eindigt aan de onderhandelingstafel. Ook die in Oekraïne. Oekraïense vluchtelingen blijven hier, omdat ze niets hebben om naar terug te keren. Uiteindelijk houdt Oekraïne op te bestaan: het wordt opgedeeld door Rusland en Polen, zoals dat vroeger ook al het geval was. Let in 2024 daarom op de acties van Polen. Europeanen en Amerikanen worden oorlogsmoe en dwingen Oekraïne een andere richting op.

Het Westen voert nu oorlog op twee fronten: in Oekraïne en in Israël. De oorlog tussen Israël en Hamas is in feite een proxy-war van het Westen tegen Iran. Het Iraanse regime gelooft dat de sjiitische Messias, de Mahdi, pas terugkeert op aarde als de hele wereld tijdens een bloedig Einde der Tijden islamitisch wordt. Israël is voor de islamisten daarom slechts het voorgerecht. We moeten in 2024 dus op ons qui vive zijn. Er komen ook in ons land terreuraanslagen, want de drugsroute van Tanger naar Amsterdam is al volledig geïnfiltreerd door de islamisten.

Iraanse vrouwen protesteren tegen deze ondergangsporno door in baar-staking te gaan. Ze willen geen kinderen maken die als kanonnenvoer eindigen. Het geboortecijfer in Iran is ongekend laag. Daarom koloniseren de haatbaarden regio’s met een jongensoverschot, zoals in Gaza.

Overtollige en overbodige jongens zonder enig perspectief en zonder seksleven zitten vol haat en zijn daardoor goed te manipuleren. Wie dacht na de ondergang van IS (dankzij de dappere Koerden die overigens nog steeds geen eigen staat hebben), af te zijn van de radicale islam, ziet nu Hamas-terroristen met IS-vlaggen wapperen.

Ook de Hamas-fanboys (m/v) rukken op in onze straten. Het antisemitisme neemt toe, maar de joden blijven weerbaar. En de wereld blijft behoefte houden aan de superieure Israëlische technologie. In iedere smartphone en pc zit Israëlische technologie.

De Saoedi’s trekken bij

De Abraham-vredesakkoorden van Donald Trump komen stapvoets nabij, nu Saoedi-Arabië moderniseert en zich als gastheer van het WK Voetbal van 2034 aan de wereld wil tonen als hypermodern land. Daar past geen oorlog bij. De Saoedi’s willen Iran en diens vazallen daarom koste wat het kost koest krijgen.

De Gaza-oorlog zal nog jaren voortduren en ook in ons land tot spanningen leiden. Hamas heeft de propagandaoorlog overigens al gewonnen. Veel Nederlanders vinden het zielig dat Gazaanse burgers worden gebombardeerd, maar Hamas biedt de Gazanen geen schuilplaats in het ondergrondse tunnelstelsel. De Vietcong deden dat tijdens de Vietnamoorlog anders. Hun tunnelstelsel, waar ik ook nog in heb rondgekropen, werd ook door burgers als schuilplaats gebruikt. Van Hamas mag dat niet.

Het wordt rustiger rondom Taiwan. Het Westerse militair-industriële complex kan zich geen derde oorlogsfront veroorloven. China heeft Taiwan allang in zijn zak zitten en de Taiwanezen willen niet dat hun eiland in een Oekraïense ruïne verandert door een proxy-war tussen Amerika en China. Zij zullen zich in een referendum uitspreken voor vrijwillige aansluiting bij China. Maar Amerika blijft doorgaan met de economische oorlog tegen China en sleept Europa daarin mee. Via omwegen kunnen Nederlandse bedrijven evenwel zaken met China blijven doen.

Pragmatiek inzake energie en klimaat

Inzake energie en klimaat geldt dat vanaf 2024 pragmatiek overheerst: olie, gas, thorium- en kernenergie en geothermie worden belangrijker. Klimaatalarmisme en wokisme nemen af en we hoeven minder naar de klimaatpsycholoog vanwege onze klimaatdepressie. Het gaat slecht in de windmolenbranche. De Nationale Windmolensloopdag wordt een nieuwe feestdag. De elektrificatie van het wagenpark vertraagt, consumenten prefereren benzineauto’s. Schone diesel maakt een glorieuze rentree. Net als Frankrijk deed in de jaren zeventig, gaan we nieuwe kerncentrales bouwen. Ook geothermie rukt op en olie en gas maken hun rentree.

Artificial Intelligence (AI) leidt tot vermindering van de één miljoen zombiebanen. Als alle deeltijdwerkers twee tot vier uur per week meer gaan werken, zijn veel vacatures vervuld. Maar dat moet fiscaal aantrekkelijk gemaakt worden. Om-, her- en bijscholing worden booming.

Het reparatiegilde bloeit

We krijgen een revival van boeren en platteland en leren te werken met twee  parallelle IT-, monetaire en financiële systemen, een westerse en een Chinese. Net zoals we vroeger konden videokijken op VHS en Betamax kunnen we straks kiezen uit telefoons met westerse of Chinese chips. Toeristen uit China betalen in ons land met AliPay en WeChatPay. Tiktok is in China anders dan hier. We gaan meer communiceren met beelden dan met letters. Feitelijk keren de oude Egyptische hiërogliefen terug op een moderne manier.

Er komen oersterke robots met een menselijk uiterlijk, die gaan werken in de horeca, zorg, winkels en elders. Ze kunnen glimlachen, knipogen en flirten. Hun mimiek is zo menselijk dat mensen verliefd kunnen worden op AI-robots. Die kunnen ook als sekspop fungeren.

Er komen exoskeletons (externe skeletten) die ons sterker maken. Daardoor kunnen gehandicapten straks meer dan nu. Iemand met een dwarslaesie kan straks een golfwedstrijd winnen. Artificial Intelligence in combinatie met gezichtsherkenningssoftware (facial recognition) leidt tot het verdwijnen van een deel van de zombiebanen. Als gezegd: om- her- en bijscholing worden booming.

Ambachten en klussen groeien en bloeien. Het reparatiegilde zorgt voor nieuw materialisme. In plaats van iedere keer nieuwe spullen te kopen, gaan we meer repareren en restaureren.

Adjiedj Bakas is trendwatcher, spreker en schrijver.

Wynia’s Week is jarig! Bent u al donateur? Dan hopen wij dat u ook het komend jaar weer meedoet. Kwam het er nog niet van, maar wilt u wel Wynia’s Week mogelijk maken? Dan hopen we dat u nu ook de stap zet.


Doneren kan op verschillende manieren en zowel met een éénmalig bedrag als met een maandelijkse bijdrage. Hartelijk dank!