Eduard Bomhoff: ‘Tien miljoen Nederlanders krijgen een schraler pensioen’

WWTV Bomhoff voor 080224

Nederland had het beste pensioenstelsel van de wereld. Maar dat blijft niet zo. Tien miljoen Nederlanders krijgen vanaf volgend jaar een schraler, onzekerder pensioen, waarbij onder meer de beleggingsrisico’s worden doorgeschoven naar de pensioengerechtigde. ‘Het zet de deur open voor veel lagere premies en slechtere beleggingen,’ zegt EDUARD BOMHOFF, in gesprek met SYP WYNIA voor WWTV.

Als het ‘oude’, demissionaire kabinet-Rutte zijn zin krijgt gaat vanaf 2025 het nieuwe pensioenstelsel in. Maar als Bomhoff zijn zin krijgt komt het er niet van: ‘Ik hoop dat de nieuwe pensioenwet onder zijn eigen gewicht bezwijkt. Want de pensioenen worden lager en slechter. Ik hoop vurig dat die wet ons bespaard blijft.’

Bomhoff houdt vooral De Nederlandsche Bank verantwoordelijk voor het nieuwe stelsel. De juristen daar wilden voorkomen de schuld te krijgen van tegenslagen bij de pensioenfondsen. Bomhoff denkt dat de werkgeversorganisaties op hun beurt heimelijk een lagere pensioenpremie willen om zo de arbeidskosten te verlagen. De vakbonden zijn geweken voor dreigementen van De Nederlandsche Bank. En Kamerleden lieten zich vermurwen met non-argumenten als ‘we praten er al zo lang over’.

De pensioenrechten staan toch al onder druk, omdat pensioenfondsen toegeven aan actiegroepen die willen dat er bijvoorbeeld niet meer in ‘fossiele’ bedrijven en wapenfabrikanten wordt belegd. Dat klinkt nobel, maar het risico van slechtere rendementen ligt op de loer.

Bomhoff heeft zijn hoop gevestigd op de nieuwgekozen Tweede Kamer. Hij denkt dat bestaande pensionado’s wel eens uitgezonderd zouden kunnen worden van het nieuwe stelsel. Als dat eenmaal gebeurt, is het hek van de dam, want als dat bekend wordt willen de andere pensioengerechtigden het slechtere pensioen evenmin.

WWTV is er ook als podcast. Kijk op https://www.wyniasweek.nl/podcast/

Wynia’s Week maakt meer dan honderd internetkranten en vijftig video-interviews per jaar. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Hartelijk dank!