Het stimuleren van geloof in complottheorieën is gevaarlijk

BartCollard 22-10-22
Bron: geopoliticsandempire.com

Op 17 oktober 2022 publiceerde Geopolitics & Empire een video van een interview met FvD-leider Thierry Baudet. Gedurende dit interview dat bijna een uur duurt stelt Baudet op enig moment: ‘So I am a conspiracy theorist. I believe that we are being governed by a global conspiracy of evil reptiles.’ Een wereld die wordt bestuurd door kwaadaardige reptielen?

Hoe komt de FvD-leider daarbij? Gelooft hij in David Icke’s complottheorie over de reptilians? Criminoloog Bart Collard bespreekt het.

Het geloof in besturende reptielen

Kwaadaardige reptielen, vermomd als mensen, die de wereld proberen over te nemen. Het gebeurde allemaal in de televisieserie V uit de jaren ’80. Wie gelooft er werkelijk dat de wereld wordt bestuurd door reptielen die gehuld zijn in een mensenhuid? Niemand, zou u denken. Toch is dat niet zo. Tijdens een onderzoek in de Verenigde Staten met een kleine steekproef van 1247 personen, reageerden 50 mensen dat zij geloven dat een buitenaardse hagedissensoort de aarde bestuurt: the lizard people

In maart 2021 pleegde de drieënzestigjarige Anthony Warner een bomaanslag in Nashville. Warner waarschuwde zelf voor die bomaanslag. Hij was de enige die om het leven kwam, maar zijn explosief beschadigde wel meer dan 40 bedrijfspanden. Warner stuurde direct voor de aanslag een brief naar een vertrouweling waarin hij waarschuwde dat ‘reptilians and lizard people controlled the earth and had alterned human DNA’, aldus Reuters.

Gelooft Baudet werkelijk in reptilians?

Gelooft Thierry Baudet in een wereld die wordt bestuurd door buitenaardse reptilians? In de aanloop naar de hierboven genoemde uitspraak stelt hij over onze bestuurders: ‘They are simple people who feel important. And that is – I think it’s enough for them. So they’re very willing to do whatever is demanded from them by the real powers behind the scenes: the global financial institutions.’

Baudet noemt de CEO van Pfizer als voorbeeld van zo’n macht. Dan legt hij uit dat hij al zijn hele leven te doen heeft met deze simpele, volgzame mensen: ‘Quasi elite, pretty, rich boys, blablabla, you know the type. They are simple brains who are very astute socially (…) They just go with the flow. And that is our level of politicians in general. Not just in the Netherlands.’

En dus noemt de FvD-leider deze mensen reptielen. Hij stelt dat ze een reptielenbrein hebben. Maar is dat wel zo’n onschuldige classificering?

Fanwereld achter complotten

Adrian Bangerter, Pascal Wagner-Egger en Sylvain Delouvée wijzen erop dat de complottheorie van buitenaardse reptielen die de wereld besturen vaak gepaard gaat met anti-joodse complottheorieën. Socioloog Stef Aupers omschrijft deze complottheorie van de reptilians, die ontwikkeld is door David Icke. Ze gaat ervan uit dat ‘reptilian human-alien hybrids are in covert control of the planet’. Icke zou stellen dat de reptilians verantwoordelijk zijn voor ‘the Holocaust, the Oklahoma City bombings and the 9/11 attacks’.

Aupers stelt: ‘conspiracy culture (…) can be considered as the dark flip-side of fanculture’. Deze complotdenkers bouwen een heuse fanwereld rondom hun fictie, met verhalen, plaatjes en posters. Door de komst van het internet, waarbij mensen vrijelijk informatie konden verspreiden, werd het mogelijk om science fiction tot werkelijkheid te doen lijken voor wie daarvoor open stond.

Is dit niet precies wat er op de extreemrechtse platforms 4Chan, 8Chan of 8Kun gebeurt? Wilde fantasieën over de wereld krijgen er de vrije loop, waarbij mensen gevaarlijke ideeën uitwisselen.

Gevaar van complottheorieën

Wat Baudet werkelijk gelooft is moeilijk te bepalen. Dat weet alleen hij. Het lijkt erop alsof hij geniet van ophef en conflict, en hij draagt daar ogenschijnlijk graag aan bij. Of hij gelooft in de complottheorie van Icke is niet te bepalen. Maar Baudet is ongetwijfeld bekend met die theorie. Is dit dan een dog whistle naar rechtsextremisten die vrezen voor reptilians? Niet zozeer omdat hij een medestander is, maar wellicht voor electoraal gewin?

Een uitspraak zoals deze moet niet verboden worden, maar kan gevaarlijke gevolgen hebben. Tegenwoordig is het steeds moeilijker voor mensen om te achterhalen wat waar is en wat niet. Daardoor gaan mensen plots twijfelen aan de waarheid rondom vreselijke gebeurtenissen zoals de Holocaust of 9/11. Hebben die wel plaatsgevonden en hebben we wel de juiste personen als daders aangemerkt? Het is daarom belangrijk om de waarheid, waar we die kennen, te blijven verspreiden en om onterecht als feiten verspreide uitspraken te bekritiseren. Het stimuleren van geloof in complottheorieën zoals die van de reptilians is gevaarlijk.

Wynia’s Week zit op het vinkentouw, 104 keer per jaar en twee keer per week. De donateurs maken dat mogelijk. Doet u mee? Hartelijk dank!