‘Kies Wijzer Klimaat’ van Maarten van Andel: de eerste en enige praktische energiegids voor consument en kiezer

Syb - Kies Wijzer Klimaat
De ‘Kies Wijzer Klimaat’ van Maarten van Andel: verhelderende gids in verwarrend klimaatland Nederland.

Veel Nederlanders zijn in verwarring over de eindeloze reeks alarmerende en elkaar tegensprekende berichten over klimaat en energie. Daar wordt nu helderheid in gebracht. Wetenschapper Maarten van Andel publiceert de eerste en tot dusver enige Kies Wijzer Klimaat: praktische energiegids voor consument en kiezer. De gids helpt bij het maken van huiselijke keuzes (wel of geen warmtepomp?) maar ook in het stemhokje, bij de Kamerverkiezingen.

Maarten van Andel is chemicus en was jarenlang manager in bedrijven en ook in het hoger onderwijs. Hij publiceert al jaren boeken en artikelen, ook in Wynia’s Week. Hij ziet de gevaren van opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen, maar is kritisch over wat politici daar aan willen doen. Wat werkt wel en wat niet? Van Andel is voor een nuchtere, praktische benadering: koester de feiten en laat je niet meeslepen door hypes.

De tientallen verhelderende illustraties van René van Asselt helpen zicht te krijgen op de werkelijkheid van klimaat en energie. Hoe groot is het aandeel duurzame energie in Nederland? Al die zonneschermen, doen die er wel werkelijk toe? Helpt het kostbare regeringsbeleid eigenlijk wel?

Van Andel maakte voor dit boek niet alleen een scherpe analyse van het Nederlandse regeringsbeleid, maar ook van wat de politieke partijen voor Nederland en het klimaat in petto hebben. Want, zegt hij: alle partijen hebben goede plannen, maar ze hebben ook allemaal plannen die niet effectief zijn. Dat is waar het in deze praktische gids om gaat: is het effectief en is het zijn geld waard?

‘Energie en CO2 zijn minder ingewikkeld dan ze worden gemaakt,’ zegt Maarten van Andel. Zijn boek stelt de lezer in staat om zin en onzin te onderscheiden. Is de stekkerauto een aanwinst? Hoeveel ruimte kost de opslag van kernafval? Zijn broeikasgassen alleen maar schadelijk? Van Andel toont aan dat een praktische gids voor klimaat en energie toegankelijk en leesbaar kan zijn.

KIES WIJZER KLIMAAT. Praktische energiegids voor consument en kiezer. Van Maarten van Andel. Illustraties: René van Asselt. Uitgeverij Blauwburgwal, Amsterdam. 160 bladzijden. 17,50. Overal te koop en te bestellen, zoals ook in de winkel van Wynia’s Week.