‘Het begon met een leugen en leidde tot een brute moord’

WW0612 (2)

‘Het is de aangekondigde dood van een gepassioneerde leraar,’ vertelt René ter Steege over het boek dat hij naar het Nederlands vertaalde. Dat boek heet ‘De laatste dagen van Samuel Paty’ en is net verschenen bij Uitgeverij Blauwburgwal. Ter Steege praat met Syp Wynia in deze WWTV-video over dit zowel beklemmende als spannende nieuwe boek. Het gesprek is ook beschikbaar als podcast.

Mohammed-cartoons werden zijn dood

Samuel Paty werd drie jaar geleden in een voorstad van Parijs onthoofd door een jonge Tsjetsjeense moslim, die vervolgens door de politie werd doodgeschoten. De dader werd beïnvloed door Syrische jihadisten en werd opgestookt door de vader van een leerling van Paty. Die leerling, ene ‘Zora’, loog over wat er gebeurd zou zijn in een les van Paty, waarbij islamitische kinderen in de gelegenheid werden gesteld om de klas te verlaten terwijl Paty cartoons van de profeet Mohammed toonde.

‘Aanval op de Franse waarden’

De leugens van ‘Zora’ brachten een hetze op gang, die Paty niet overleefde. De schok was groot, temeer omdat de moord als een aanval op de Franse nationale waarden wordt gezien. Het boek werd geschreven door de journalist en tv-maker Stéphane Simon. Het is een minutieuze reconstructie van de laatste twaalf dagen van het leven van Paty, die het beste voor had met zijn leerlingen, maar een eenzame dood stierf: op aanwijzingen van enkele van zijn leerlingen, nota bene.

‘De laatste dagen van Samuel Paty’ van Stéphane Simon is een uitgave van Uitgeverij Blauwburgwal in Amsterdam en kost 20 euro (geen verzendkosten) en is overal te koop of te bestellen, bijvoorbeeld in de winkel van Uitgeverij Blauwburgwal. Kijk HIER.