Pieter Omtzigt en de eindeloze reis naar RutteVier. VIDEO!

Syp Wynia en Sujet Shams
Sujet Shams in gesprek met Syp Wynia over Pieter Omtzigt & het CDA plus de eindeloze kabinetsformatie.

Piet Omtzigt liet met zijn notitie een bom vallen in het CDA. Na de zomer moet een extra CDA-congres helder maken hoe het verder moet de (voormalige) machtspartij. We schreven daar eerder deze week over in het artikel De langzame zelfmoord van het CDA.

Publiciste Sujet Shams interviewt Syp Wynia nu over de ravage bij het CDA. En over de eindeloze kabinetsformatie. Waar gaat die formatie eigenlijk over? Het staat immers wel vast dat er na RutteDrie een kabinet RutteVier komt. De kandidaat-regeerpartijen doen wel alsof ze het vreselijk oneens zijn over ‘de inhoud’, maar is dat wel zo?

Hoe ‘herstelplan’?

De formatiepartijen schijnen het in ieder geval zo ongeveer eens te zijn over het ‘herstel- en transitieplan’ – wat dat ook moge zijn. Want wat moet er zo nodig ‘hersteld’ worden? De economie draait immers als een tierelier en een overheid die nog meer geld uitgeeft, richt eerder schade aan dan dat ze goed doet.

De formatie zou dus flink kunnen opschieten als ze dat herstelplan van tafel halen. Maar helaas: het ‘herstelplan’ komt uit de koker van de polderlobby waar ook informateur Mariëtte Hamer (PvdA) deel van uitmaakt, dus dat overbodige, peperdure project zal wel moeilijk weg te krijgen zijn.

Rutte heeft geen haast

Mark Rutte heeft alvast geen haast. Hij is al een half jaar demissionair, maar lijkt daar geen last van te hebben. Hij zei het in januari al in de Tweede Kamer: zijn derde kabinet was alleen maar machtiger geworden, door zichzelf demissionair te verklaren. Want een kabinet dat al demissionair is, kan moeilijk nog een naar huis worden gestuurd en nog eens demissionair worden.

Het neemt niet weg dat de formatie zo steeds meer een showproces wordt. RutteDrie regeert door in afwachting van RutteVier en waar het één ophoudt en het andere begint is niet erg duidelijk. Misschien wordt het uiteindelijk gewoon dezelfde coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, net als de afgelopen jaren (op onderdelen) gesteund door PvdA en GroenLinks.

Laat formatie de corruptiecrisis oplossen

De hele trits ‘vertrouwenscrisis’, ‘bestuurscrisis’ en ‘tegenmacht’ vulde maandenlang het schouwtoneel, maar ging het wel echt ergens over? Zoals de zaken nu staan heeft Mark Rutte er geen schade door opgelopen – integendeel, wellicht – luidt de ‘functie elders’ dat Pieter Omtzigt het CDA heeft verlaten, maar dat voorlopig verder vooral veel hetzelfde blijft.

Syp Wynia pleit er in het gesprek met Sujet Shams voor om niet door te gaan met schijngesprekken over ‘herstel’ en ‘bestuurscrisis’ maar eindelijk eens werk te maken van het opruimen van de Hollandse corruptie, zoals de handel in invloed die dankzij Omtzigt nu ook binnen het CDA zichtbaar is geworden. Daar komen we in Wynia’s Week gauw op terug!

Het videogesprek van Sujet Shams met Syp Wynia kunt u bekijken en beluisteren via de link op onderstaande foto. Als u abonnee wordt van Wynia’s Week TV mist u nooit meer de columns en gesprekken op dit YouTube-kanaal!